Voetbal4U.BE

De Vlaamse Voetbalsite!

UEFA schaft uitdoelpuntenregel na 56 jaar af

Uitdoelpunten tellen vanaf volgend seizoen niet meer dubbel in de Europese bekertoernooien. Als twee teams evenveel doelpunten gemaakt hebben, volgt een verlenging van twee keer vijftien minuten en een strafschoppenserie, indien de stand na 120 minuten nog steeds gelijk is. Vanzelfsprekend gaat het om doelpunten die in de knock-outfase van een Europese competitie worden gemaakt.

Bij de UEFA werd al langer gediscussieerd over de regel. Het UEFA Executive Committee heeft geluisterd naar het advies van de UEFA Club Competitions Committee en de UEFA Women’s Football Committee en de spelregels per direct aangepast.

“De uitdoelpuntenregel is een belangrijk onderdeel geweest van de UEFA-competities sinds zijn introductie in 1965”, zegt UEFA-voorzitter Aleksandr Ceferin. “Het afschaffen ervan is de afgelopen jaren echter besproken tijdens verschillende vergaderingen. Ondanks dat er geen unanimeit was, zetten veel trainers, supporters en aandeelhouders hun vraagtekens bij de eerlijkheid ervan en zij hebben gevraagd hem af te schaffen.”

Ceferin denkt dat het spel in negatieve zin beïnvloed werd door de regel. “Het weerhoudt thuisspelende clubs, zeker in de eerste wedstrijd, ervan om aan te vallen, omdat ze bang zijn om een goal tegen te krijgen. Daardoor zou de tegenstander een groot voordeel kunnen behalen. Er is ook kritiek omdat het oneerlijk is. Vooral in blessuretijd, waarin de thuisploeg twee keer moet scoren als de uitspelende ploeg gescoord heeft.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *